14 Ekim 2011 Cuma

Sim6802 Benzetim Programının Adım Adım Kullanılması (64bit desteği ile)

Sim6802 programı çok eski bir program olduğu için 64 bitlik bilgisayarlarda doğal olarak çalışamıyor. Bunun için bir taklit edici (emulator) programa ihtiyaç duyarız. Ben bu yayınımda kolay olması açısından DOSBOX kullanacağız.

DOSBOX kullanımı haricinde kalan kısımlar 32 bitlik bilgisayarlar için değişmemektedir.

DOSBOX yer aldığı bilgisayarın diskine erişmek için ilk önce bir yolu (path) sürücü olarak tanımlamak gerekir. Bu işlem "mount" komutu ile yapılır. Bu işlem belleksizdir, yani her program açışımızda tanımlama işlemini tekrarlamak zorunda oluruz. Ancak yapılandırma dosyasına bir eklenti yaparak bu işlemi tekrarlı hale getirebiliriz. Bunun için ilk olarak sim6802 klasörüne gideriz. Bu örnekte C:\sim6802 yolunu kullanacağız.

1) İlk olarak Dosbox <sürüm numarası> Options.bat dosyasını çalıştırırız.


2) Bu karşımıza dosbox-<sürüm numarası>.conf dosyası açılır, burada [autoexec] etiketi altına yolumuzu tanıtan, oraya giden ve programı açan komut satırlarını da ekleriz.


3) Artık DOSBOX'ı çalıştırdığımızda karşımıza Sim6802 programı açılır.


4) Edit>Edit seçeneğinden yeni bir ASM dosyası oluştururuz:


5) Örnek olarak SAMPLE.ASM yazıp Open seçeneğini tıkladığınızda simgesel dil yazmak için gerekli ortam çıkar.


6) Buradaki programda A kütüğü üzerinden 10 kere sadece dönen bir kod yazdım. Bu örnekten kod organizasyonu (kodun yazılacağı adresin belirlenmesi), ivedi adresleme (# ile ifade edilir) ve etiket (etiket ve iki nokta üst üste ile belirtilir) kavramlarını görebilirsiniz. Ayrıca her programa başlarken belirli satırları tekrarlamamız gerekir. Bu satırlar aşağıdaki gibidir:

CPU "6800.TBL"
HOF "MOT8"

Yazım bittikten sonra File>Save ile kaydedip Quit>exit all files seçeneğinden çıkabilirsiniz. Çıkınca karşımıza yine ana ekran gelir. File>Open seçeneğinden SAMPLE.ASM'yi seçeriz.


7) Seçtikten sonra karşımıza yeni bir ekran çıkar. Burada Asm seçeneğini seçerek .HEX ve .LST dosyalarını da oluştururuz.


8) Karşımıza artık kodu çalıştırma ortamı çıkar. Sağ tarafta kütüklerin, bayrakların ve bellek gözlerinin içeriklerini gözleyebiliriz. Sol tarafta ise simgesel dilde yazılmış kodun makine kodu karşılığı da mevcuttur. Satır satır çalıştırmak için Alt+S tuşlarına basarız.


9) Kodumuzun çalıştırılması için ilk önce program sayacını organizasyon adresimize ayarlamamız gerekir. Bunun için Tab tuşu ile kütüklerin olduğu kısma gelince PC kütüğünün içeriğine organizasyon adresini yazarız (nereye yazma yaptığımızı imlecin o gözde yanıp söndüğünden anlayabiliriz). Alt+S tuşuna tekrar bastıktan sonra ise artık program çalışmaya başlar.


Sonuç olarak artık her satır değiştiğinde ilgili kütüklerin, bayrakların ve bellek gözlerinin değiştiğini de gözlemleriz.

NOTLAR:

Eğer ASM dosyası üzerinde değişiklik yaparsanız ve .LST ve .HEX dosyaları zaten üretilmişse tekrar üretmek için Alt+A (Assembly) seçeneği ile .LST ve .HEX dosyalarını tekrar oluşturabilirsiniz.

Alışılanın aksine programı SWI yerine END ile bitirmek gerekli.

Üzerinde çalıştığınız programın kaynak kodunu değiştirmek istiyorsanız ilk önce durdurmanız gerekli. Yoksa kaynak kod kaydetmeye izin olmayacaktır. Alternatif olarak farklı adla kaydedip tekrar açabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder